Környezetbarát tippek a téli síkosság mentesítésre

A téli évszak kellemetlen velejárói a csúszós utak, fagyos síkos járdák és kapubejárók. Ebben az évszakban fontos, hogy gondoskodjunk járdáink, utcafronti területeink síkosság mentesítéséről, ezzel megóvva saját és mások testi épségét.

Síkosság mentesítés

Napjainkban számos lehetőség áll rendelkezésre a csúszós járdák megszüntetésére, legyen szó modern vagy klasszikus csúszásgátló vagy jégoldó anyagokról.

A sózás a múlté.

Ha egy mód van rá ne használjunk útszóró sót, ugyan ezt még sok helyen lehet kapni és valóban hatékony, mégis rendkívül káros, környezet szennyező. Jelentős károkat okoz a fás szárú növények közelében, de az elolvadt sós hólé is előbb-utóbb a talajba vagy vizeinkbe kerül.

Másik fontos de ritkán említett tény, hogy a kiszórt só az ebek lábát is képes felmarni. A sótól a kutyák talpa berepedezik, majd kisebesedik és ezek sebes talppárnák rendkívül lassan gyógyulnak.

Számos környezetbarát síkosság mentesítő anyag közül választhatunk. Ezek nem olyan erővel oldják a jeget mint a só, de hatásuk így is kiemelkedő és hosszantartó, költségeik pedig sok esetben eltörpülnek a útszóró sóhoz képest.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat:


  • Zeolit: Üledékes eredetű kőzet, mely könnyű, porózus, és az úttestre vagy járdára kiszórva tapadást biztosít. A zeolittal felszórt járda nehezebben válik csúszóssá, mivel a szemcsék megtörik az egybefüggő jégfelületet. A tél elmúltával akár a növény ágyásokba is söpörhető, mivel nyomelem tartalma javítja a növények tápellátását. savas kémhatása kedvez a növényeknek, tápanyagot biztosít
  • Mészkő őrlemény-granulátum: Hasonló tulajdonságokkal bír mint a zeolit, a talajra nézve nem káros, de olvad és megemelheti a talaj pH értékét, tehát lúgosít. (Lúgos talajt kedvel pl.: iszalag, szegfű, sarkantyú virág)
  • Fa forgács és fenyőkéreg por: Mind a kettő naturális csúszásgátló, nem lehet túladagolni, de a síkosságot csak fizikailag szünteti meg, tehát nincs maró-oldó hatása, a jég megmarad. Pozitív mellékhatása hogy enyhén savasít, mely kifejezetten kedvez bizonyos növényeknek. (Örökzöldek- tuják, fenyők, somok, rhododendron, azálea, hortenzia, magnólia)
  • Hamu – Homok: Mind a két anyag rendkívül „ősi” mégis hatásos szóróanyag. Beszerzése viszonylag egyszerű, családi ház körül célszerű egész évben gyűjteni. A hamu lúgosít a homok pedig a talajba jutva javítja a talajszerkezetet, bizonyos mértékig szellőzteti azt. Ideális duó, teljes mértékig környezetbarát

Síkosság mentesítés 1
Síkosság mentesítés 2
Síkosság mentesítés 3
  • Kalcium klorid- Magnézium klorid: Mind a két anyag rendkívül hatásosan oldja a jeget, és a sóhoz képest harmadnyi mennyiség is elég belőle. Hátránya hogy csak részben környezet barát, a kloridok kevésbé károsak mint a nátrium-klorid, bizonyos esetben mégis elkerülhetetlen a használatuk. Önmagukban, keverés nélkül csúszásmentességet nem biztosítanak, a sóhoz hasonlóan elolvadnak, és a legdrágább szóróanyagnak számítanak.

Ezen kívül még rengeteg klorid mix kombinációt, útkálit és egyéb műtrágya származékot lehet kapni erre a célra, de lehetőség szerint kerüljük ezeket az anyagokat, mivel káros hatásuk már megmutatkozott a világ termőföldjein, és vízkészleteiben.

Kedvezményes kiszállítást és 10% kedvezményt biztosítunk a fenyőkéreg terítés, pótlás árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm