Támfal építés

Lejtős területen, teraszok kialakításakor, rézsűk kiváltására vagy szintkülönbségek áthidalásakor alkalmazunk támfalat. A támfal készülhet faoszlopokból-rönkből, szárazon vagy kötőanyagba rakott terméskőből, előre gyártott növénykosaras támfalelemekből, vagy helyszínen készített zsaluzott betonból, díszítő burkolattal.

Támfal építés

Rönktámfal

A legtöbb esetben impregnált (kabinban történő nagynyomású vegyszeres kezelés, vagy mártás) farönkből készül. Az eljárás ellenállóbbá, és hosszú életűvé teszi a kiválasztott faanyagot. A helyszínen kiásott árokba, beton alapba helyezzük a rönköket, és geotextíliával vagy agrofilccel választjuk el a földrétegtől, amit a beton megszilárdulása után visszatöltünk mögé.

Növénykosaras támfal

Ezt a támfaltípust beton vagy tömörített murva sávalapra rakjuk fel (a támfal magasságától függően), előre gyártott elemekből, szárazon. Az elemeket földdel töltjük fel, és növényeket ültetünk bele. Idővel a hézagokba telepített növények szinte teljesen eltakarják a falat.

Terméskő támfal

Ha szárazon építjük, minimális alapozás szükséges, maximum 1m-es áthidaló magasságig szimplán kötésbe rakjuk a köveket, ügyelve arra, hogy a kő fagyálló legyen.

Habarcsba rakott terméskő támfal

Ezt az eljárást nagyobb magasságkülönbségek áthidalásánál alkalmazzuk. A legalább 40 cm széles és mély beton vagy murva sávalapra úgy rakjuk a köveket, hogy a mögötte lévő föld falhoz betonhálót igazítunk, és az építés során fokozatosan töltjük ki a mögöttes hézagokat habarccsal. A támfal víztelenítését annak teljes szélességében szándékos rések, esetleg behelyezett csövek alkalmazásával látjuk el.

Zsaluzott betonból

Magasságtól függő szélességű és mélységű beton sávalapra zsalukő elemeket kötésben rakunk fel, betonvasat használva betonnal kitöltjük azokat. A nyers felületre a kiválasztott diszkburkolatot felragasztjuk, ami a kerítés lábazatával, vagy az épülettel harmonizál. Ennek a faltípusnak nincs vízáteresztő képessége, ezért gondoskodunk a szükséges vízelvezetésről.

Kedvezményes áron gondoskodunk a szükséges anyagok kiszállításáról. (zsalukő, sóder, cement, díszkő, szikla)

Támfal építés 1
Támfal építés 2
Támfal építés 3

Ingyenes kiszállást és 10% kedvezményt biztosítunk a támfal építés árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm