Gyepszőnyeg telepítés

A gyepszőnyeges fűtelepítés egy kényelmes és gyors módszer, hiszen azonnal szép gyepet eredményez, ellentétben a fűmagvetéssel, ami utómunkát igényes, és hónapok is eltelhetnek, amíg végül a megfelelően tömött pázsit látványát élvezhetjük. Nem csoda tehát, hogy ez a módszer hazánkban is egyre nagyobb teret nyer a hagyományos füvesítéssel szemben. Érdemes tehát megfontolni, annak ellenére, hogy a hagyományos fűtelepítési költségénél jóval drágább.

Gyepszőnyeg telepítés

A gyepszőnyegről:

• A gyepszőnyeg értéknövelt termék, melynek komoly időbeli előnye van a vetett fűvel szemben. Pályafutása termesztő telepen, fűmagvetéssel kezdődik, ahol 14 hónapig biológiai optimumon tartva nevelik, mire eléri a beépíthető állapotot, és felszedésre kerül.

• Mivel a gyepszőnyeg fektetés során felnőtt növényi populáció kerül kihelyezésre, sokkal nagyobb biztonsággal, közel 100%ban legyökeresedik és megmarad (optimális vízellátás esetén) ellentétben a hagyományos füvesítéssel, ahol problémát jelenthet a nem megfelelő vetési időpont, a kevés vagy túl sok csapadék, ez elmosás, a szél, a madárkártétel, a gyomosodás, illetve a növendékfüveket támadó betegségek.

• A gyepszőnyeg fektetés lehetséges szezonális időintervalluma széles. Megfelelő öntözés biztosítása mellett ideálisak a nyári hónapok, de a tavaszi és az őszi időpontok is jelentősen kitolódnak.

• Gyomosodás szempontjából jóval nagyobb az ellenálló képessége. Ez egyrészt korának köszönhető, másrészt annak, hogy "kezelten" kerülnek forgalomba, így rendszeres kontrol esetén az első 3 évben ritkán okoznak problémát a gyomok, de az ezt követő időszakban is hatékonyan lehet ellenük fellépni.

A gyepszőnyeg telepítés menete

A telepítés első lépéseként a "fogadó talajt" a korábbiakban leírt módon előkészítjük. Ha plusz termőfölddel kívánjuk javítani az összetételt, meggyőződőnk annak gyom mentességéről és talaj szondával PH szintjéről.

Az előkészítés végeztével lehetőségünk van vakond háló fektetésre. A hálónak köszönhetően a vakond máshol tör felszínre, így a gyepfelület sértetlen marad a túrásoktól. Továbbiakban a legyökeresedés elősegítésének érdekében, a gyeptekercs kiterítése előtt a talajra gyökereztető anyagot szórunk. Ez lehet szőlőtörköly, aktív flóra, vagy starter műtrágya granulátum. A gyepszőnyeget "téglakötésben" egymáshoz szorosan, hézagmentesen lefektetjük, szükség szerint formára vágjuk. A gyepszőnyegcsíkok és a talaj tömör kapcsolatát egy 50-80 kg-os simahenger átlósan történő használatával "hengereljük", majd a gyepfelületet kb. 25 liter/m2 öntözővízzel beöntözzük. A talajkontaktust elősegítő hengerezést pár nappal a lerakás után megismételjük. A terítést követő második héten már használatba vehető. A gyepszőnyegterítés akkor mondható befejezettnek, ha azt kézzel már nem lehet felemelni, mert legyökeresedett. Ez körülbelül egy hónap alatt következik be.

Tudta, hogy...
a gyepszőnyeg előállítása az erre kialakított termesztő telepen történik. Korszerű gépekkel, és nagyüzemi technológia segítségével előkészített, gyommentes sík talajon. Válogatott fajtákból álló fűmagot vetnek, amely biztosítja, hogy a vetést követő 10-15 hónappal sűrű, homogén, kellő szilárdságú gyepszőnyeg képződjön. Az egész növekedési periódusra kiterjedő optimális ápolási program keretében a nyírások száma, a tápanyag-utánpótlás, az öntözés, és a növényvédelem kiemelt szerepet kap. Amikor gyep "felszedhető", általában 1 m2 nagyságú, 2-4cm vastagságú tekercsekbe vágva készítik elő a raklapos szállításra.
Gyepszőnyeg telepítés 1
Gyepszőnyeg telepítés 2
Gyepszőnyeg telepítés 3

Bármelyik fűtelepítés mellett is dönt, rövid határidővel és reális áron kivitelezzük. Az általunk telepített gyepszőnyegre gyökeresedési garanciát vállalunk. A tekercseket minden esetben, mennyiségtől függetlenül a felszedéstől számított 12-24 órán belül fektetjük.

Ingyenes kiszállást és 10% kedvezményt biztosítunk a gyepszőnyeg telepítés árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm