Amit a fűnyírásról tudni kell...

A fűnyírás a gondozási tevékenységek között a leggyakrabban végzett, legtöbb időt igénylő, és a legmeghatározóbb feladat a pázsit külső megjelenését illetően. A nyírásnak, a rögtön látható eredményen kívül számos pozitív élettani hatása van, magára a fűszálra, és az egész fűpopulációra. Rendszeres és szakszerű karbantartással masszívabb, határozottan textúrált és taposást tűrő fűfelületet kapunk.

Fűnyírás

Kulcsszerepe van az év utolsó fűnyírásának a tél és a mínuszok beköszönte előtt. Ilyenkor minél alacsonyabbra célszerű vágni (3,5-4cm) a füvet, ezzel elkerülhetjük az elfagyás veszélyét, és a jobban szellőző felületnek köszönhetően tavasszal csökkenhetnek a gombás fertőzések (pl: hópenész)


A helyes és rendszeres fűnyírás előnyei:

  • javul a tűrőképesség
  • csökken a gyomok térnyerése
  • megnő a fűfelület élettartama
  • a növényt fejlődésre, a fűtöveket állandó növekedésre serkenti
  • növeli a tömöttség érzését és a sűrűség látszatát

A vegetációs időszakban a pázsit, április-május környékén éri el növekedési maximumát. A nyári melegben visszaesik, de kora ősszel mérsékeltebben ugyan, de megismétlődik ez a folyamat. A fűnyírás gyakoriságát a növekedési ütem határozza meg, de alapvető szabály hogy soha ne nyírjuk a fű hosszának 1/3-ánál többet.

A nem szakszerűen, és nem rendszeresen végzett fűnyírásnak számos hátulütője lehet. A zöld állomány elvesztése tehát a nyírás, stresszt idéz elő az élő szervezeteknél, esetünkben a fűnél. Minél nagyobb ez a vesztesség, a stressz hatás és annak negatív következményei annál nagyobbak lesznek. A túlzottan mélyre nyírt fű válaszreakciója többek között sárgulás és érzékenység, a szárazságtűrés és gyepbetegségekkel szemben. A rendszeres és színvonalas gyepgondozással, fűnyírással és modern technikai háttérrel segítünk megelőzni, vagy helyrehozni a problémás fűfelületeket.

Tudta, hogy...
a golfpályákat és a professzionális gyepeket minden nap nyírják. Ezeken a területeken a nyírási magasság (3-7mm!) melyet a tarackos tippan és az eb tippan viselnek jól.
Fűnyírás 1
Fűnyírás 2
Fűnyírás 3

Ingyenes kiszállást és 10% kedvezményt biztosítunk a fűnyírás, gyepszellőztetés árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm