Gyepszellőztetés

Az erős és egészséges pázsit eléréséhez a növekedési fázis elején, a tavasz beköszöntével szükséges elvégezni a gyepszellőztetést. Az eljárással megszabadítjuk a füvet a szár tövén kialakult szivacsos filc rétegtől, ezzel elősegítve a fény, a tápanyagok, és víz mélyebb rétegekig való eljutását.

Fűnyírás

A téli hónapokban a fényszegény, nedves talaj ideális körülményeket biztosít a mohaféléknek, amelyek szigetelő réteget alkotva fojtó hatásúak, és nagyban megváltoztatják a talaj pH értékét. Ha a szellőztetés kimarad, a kirekesztett fény, levegő és nedvesség következtében a fűgyökerek a talaj felszínéhez közel keresik a vizet, nem húzódnak mélyebb rétegekbe, így a melegebb nyári hónapokban a növény a kiszáradástól elpusztulhat.

A gyepfilc negatív hatásai:

  • erősebb gyomosodás
  • erős víz, tápanyag és fény blokkolás
  • csökkenő mélygyökeresedés
  • szivacsszerű puha felület
  • kedvezőtlen talaj savanyítás pH
  • betegségekre való erősebb hajlam. pl.: gombásodás

Mivel a fű öregszik, természetes velejárója, hogy ritkul. A szellőztetés elvégzését követően célszerű, és az esetek többségében szükséges a felülvetés. A gép által biztosított feltételeknek köszönhetően nagyobb eséllyel kelnek ki az elvetett fűmagok, csírázási arányuk sokkal magasabb, mint egy eltérő időpontban végzett sima felülvetésé.

A helytelenül végzett pázsit szellőztetés eredménye hogy a gép mélyre hatolva nemcsak az elhalt fűszálakat, és elfásodott részeket, hanem az élő zsenge fű gyökerét is elvágja, gyökérmetszést végez. Fontos tehát a technikai háttér és a munkafolyamat alapját képző rutin. Gyepgondozási programunkban kiemelt szerepet kap a gyep szellőztetése. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakszerű kivitelezésre, hisz nem titkolt szándékunk bebizonyítani, hogy az egészséges ökológiai egyensúly életben tartása nem csak a fűnyírásról szól.

Gyepszellőztetés 1
Gyepszellőztetés 2
Gyepszellőztetés 3
Tudta, hogy...
gyepszellőztető géppel mérgező hatású vegyszerek nélkül szabadulhat meg a sokszor problémát jelentő mohásodástól, és megelőzheti a filcréteg melegágyaként szolgáló gombás fertőzések kialakulását.

Ingyenes kiszállást és 10% kedvezményt biztosítunk a fűnyírás, gyepszellőztetés árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm