A sokoldalú fenyőkéreg

Napjaink egyik legelterjedtebb naturális borítása a fenyőkéreg. Felhasználási lehetőségei szerteágazóak, jótékony hatásai új alternatívákat nyitnak a zöldfelület kezelésben.

Mire jó a fenyőkéreg

A fenyvesek hangulatát idéző közkedvelt illatú mulcs (angol szó, jelentése talajtakarás) az ágyások és kerti utak természetes talajtakarója. A szemmel látható kellemes esztétikai látványon kívül a fenyőkéreg az egyik leghatékonyabb védekezés a magról kelő gyomok ellen, és megoldás a talaj nedvesség tartalmának megőrzésére.

A dísz és haszonnövény ágyásokban megjelenő gyomok elleni védekezés, a legtöbb esetben ugyan olyan rendszeres tevékenységgé válhat, mint a fűnyírás vagy a metszés.

Ha a kérget 4-8cm vastagságban kiszórjuk, elzárjuk a fényt a gyomok elől, így megszabadulunk a gyomlálás sokszor fáradságos terhétől és a mérgező gyomírószerek használatától is. A fenyőkéreg vízáteresztő képességének köszönhetően elvezeti a lehulló csapadékot vagy öntözővizet, viszont korlátozza a párolgást, így csökken a vízfogyasztás.

Mivel természetes anyag számos jótékony hatása van,

 • Enyhén savas kémhatása kedvez a növényeknek, tápanyagot biztosít
 • Védi a talajt és a növényeket az extrém hidegtől és melegtől
 • Megőrzi a talajnedvességet és minimalizálja az elpárolgást
 • Hosszantartó hatása 1-2évig is elnyúlik, és ez után sem szükséges kicserélni a kérget, csupán pár centi vastagon kell kiegészíteni a már meglévőt

Mire jó a fenyőkéreg 1
Mire jó a fenyőkéreg 2
Mire jó a fenyőkéreg 3

A fenyőkérget számos helyszínen javasoljuk:

 • Díszkertekben és magánkertekben
 • Tetőkerteknél
 • Irodaházak, lakóparkok zöldágyásaiban
 • Haszonnövényeknél, veteményesben
 • Kerti utaknál, tipegőkhöz
 • Játszótereken (ütéscsillapításra)
 • Minden olyan növény talajtakarójaként, amit óvni kell az extrém hőhatásoktól és kedvelik a savanyú talajt

Ár/érték arány, és minőség


Törekedjen színezéktől mentes kérget választani. A sárga, piros és egyéb rikító színű kéreg szintetikus színezőanyagokat tartalmaz, ami előbb vagy utóbb a talajba felszívódva a növényekhez is elér. Ennek káros hatásai rendkívül tartósak és veszélyesek, pláne ha haszonnövényekről van szó.

Vásárláskor lehetőség szerint vegye szemügyre a kiválasztott mulcsot. Jellemzően méret és fajta szerint szelektálják, törekedjen olyan terméket választani, ami az adott kategóriájában nem "szemetes". Ha például 4-8cm méretű vörös fenyőkérget választ, sokkal kisebb vagy nagyobb méretű szálas darabok és eltérő színű és fajtájú kéreg nem elfogadható.

A kéreg terítéskor ügyeljen rá hogy legalább 5-6cm vastag legyen, ennél vékonyabb rétegben nem érvényesül a kéreg jótékony hatása, sem a gyomfojtó szerepe, sem esztétikai látványa mivel idővel kifoltosodik.

Mennyiség szempontjából fontos lehet a kiszerelés. Ha 25-30m2-nél nagyobb területet szeretne lefedni, érdemes ömlesztve rendelni a mulcsot, mivel így jóval olcsóbb ugyanaz a mennyiség mint a zsákos kiszerelés, a szállítási költség pedig eltörpül a megspórolt munkához képest.

Fajta választékról és a fenyőkéreggel kapcsolatos hasznos tanácsokról bővebben olvashat weblapunkon, ahol mérsékelt árakkal és kiszállítási lehetőségekkel várjuk érdeklődését Budapesten és Pest Megyében.

Kedvezményes kiszállítást és 10% kedvezményt biztosítunk a fenyőkéreg terítés, pótlás árából:
Budapest: II., III., XII. kerület, Hidegkút, Hűvösvölgy, Pest megye: Nagykovácsi, Solymár, Üröm